Начало > Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Пневматичните цилиндри или така наречените въздушни възглавници са допълнителни елементи в окачването, които се монтират в пружините на автомобила.

Инсталирането на система с въздушни възглавници в пружините на автомобила дава възможност за регулиране на височината с наличен товар и в същото време да съхраните комфорта на возене. Значително подобряване на стабилността на автомобила.Пневматични цилиндри (Пневмо окачване) за монтаж в пружина, предоставят възможност за    регулиране на характеристиките на задното окачване !  В зависимост от налягането в тях имате възможност да контролирате:

– Височина

– Товароносимост

– Устойчивост / Стабилност

– Комфорт

Въздушните възглавници удължават живота на пружините и шок абсорбаторите (амортисьорите).

Предоставят защита от счупване на пружината на автомобила, тъй като поемат от напрежението приложено върху пружината.

Основната полза от въздушните възглавници е, че можете да регулирате налягането на въздуха, за да компенсирате натоварването. Това гарантира, че вашия товар е балансиран и осигурява по-добър комфорт и контрол. Когато товара се увеличава, можете просто да допълвате с въздух от монтиран на превозното средство компресор или от компресора на всяка бензиностанция… толкова е просто. Въздушните възглавници ще осигурят по-плавен контрол на вашия автомобил, ван, пикап, бус, или каравана. Проблеми причинени от тежки или неравномерни натоварвания, могат бързо да бъдат отстранени просто чрез добавяне или изпускане на въздуха и така имате по-безопасно превозно средство.

Преимущества на Въздушните Възглавници

Въздушните възглавници предоставят уникални качества и ефекти в сравнение с всички други методи за регулиране на характеристиките на задното окачване. 

Преимуществото на въздушните възглавници са, че осъществяват регулирането чрез въздух което съхранява и увеличава комфорта, а не чрез твърда материя, (подложки между навивките на пружината) която нарушава комфорта.

Ще направим съпоставка между различните методи и очакваните и неочаквани моменти които съпровождат извършената манипулация. 

Повдигане на задница:

Най-често срещания метод за повдигане на задница на автомобил е чрез подложки под / над пружината. Най-бързо и лесно… комфорта се запазва, желаната височина е постигната , НО центъра на тежестта на автомобила вече е по-високо което компрометира стабилността на автомобила. В моменти които се налага автомобила да е стабилен, това може да е фатално! С въздушните възглавници това не е така. При въздушните възглавници височината на автомобила се увеличава с подаването на налягане. Т. Е. Колкото повече повдигате автомобила – Задницата се стяга и се постига дори по-голяма стабилност . Хубавото е ,че през това време пружината си работи абсолютно адекватно с което не влияе на комфорта по никакъв начин. По отзиви от клиенти които са монтирали въздушни възглавници на автомобили които са вече с поомекнали пружини споделят,че с налягания около 1.0 – 1.5 атмосфери във възглавниците ,поведението на автомобила се сравнява с това на чисто ново окачване!

Подсилване на задница:

Най-често срещаните методи за подсилване на задница са подлагане на всякакви твърди гуми и силиконови форми между навивките на пружината. До някъде ефективно , но движението на пружините на автомобила в неравности бива поемано от тези навивки на пружината които не са блокирани с подложки което води до скорошно чупене на краищата на пружината. Този метод значително нарушава комфорта! При въздушните възглавници ефектите са много по-благоприятни и дори защитават окачването на автомобила от големите товари защото въздушните възглавници поемат от напрежението приложено върху пружините!

Бърз и лесен монтаж за 30 минути !

Необходими размери за определяне на размера на въздушни възглавници:

-Вътрешен диаметър на пружината А – В

-Височината на пружината в отворено състояние С – D. (повдигнат на крик/подемник автомобил)

Ако вътре в пружината е налице мек тампон ограничител,  задължително се демонтира!

Ако вътре в пружината е налице твърд тампон ограничител, са необходими размери C – D

Шайбите които са налични в комплект, се фиксират на върха на твърдия тампон ограничител, по този начин се осигурява площта необходима на възглавницата. Препоръчително е при експлоатация на превозното средство с големи товари, да се монтира метална основа , която се подлага под гумената подложка и я предпазва от наранявания.

Трябва да се има в предвит , че размерите изнесени в характеристиките на възглавниците ,са в не надуто състояние на възглавницата! При подаване на налягане размерът на възглавницата, те първа започва да се увеличава !

Позиция на сервизен отвор (вентил) за подаване на налягане

– Странично разположен сервизен отвор

Варианта със странично разположение на сервизния отвор (вентила) е непретенциозен от към монтаж. Просто позиционирате сервизния отвор подходящо между витките на пружината.

– Долен/Горен сервизен отвор 

Варианта с долна позиция на сервизния отвор е желателен в случаите когато е наличен отвор в носача на автомобила (гнездото на пружината в носача).

Експлоатационния период на възглавниците е не по-малко от 100 000 км.

Свръх наляганията намаляват живота на въздушните възглавници!

Въздушните възглавници издържат налягания над 5 атм., но трябва да се има в предвид, че това са големи налягания за възглавници от този тип. При тях работните налягания са 1 – 2 атм.  с малки налягания се постигат големи ефекти, тъй като те не поемат цялата тежест, а са в помощ на пружините!

Сервизните отвори (вентилите) са идентични с тези на автомобилните гуми

Въпрос от клиент:  ” – Вентила ще се притисне ли между витките на пружината?”

Отговор:   При наличие на възглавница, пружината не може да се свие до състояние в което да притисне вентила! 

Въпрос от клиент: “- Протрива ли се въздушната възглавница в пружината?”

Отговор: Не се протрива! Пневмобалона не се движи вътре в пружината. Когато започнете да подавате налягане възглавницата се раздува до момент в който витките на пружината я ограничат и тя не променя положението си!

За да поеме голямо натоварване превозното средство, трябва да е налице твърдо окачване, което в разтоварено състояние компрометира комфорта, а мекото окачване не може да поеме големи натоварвания. Чрез системите за контрол на налягането във всеки един момент можете да контролирате характеристиките на задното окачване! 

Предлагаме на вашето внимание различни комплекти които ще улеснят максимално регулирането на налягане във възглавниците !

Комплектите за подаване на налягане ви предоставят възможност бързо и лесно да регулирате характеристиките на задното окачване !

Разгледайте системи за контрол на налягането ТУК

Какви натоварвания понасят ? Предлагаме различни дебелини на възглавниците съответно за различни натоварвания. 10мм, 12мм и 14мм, като по дебелостенните се използват предимно за товарни превозни средства… джипове , бусове . Наши клиенти ги използват за товари над 1.5 тона – 2.0 тона!

Разгледайте нашата галерия със снимки от нашите доволни клиенти ТУК

Определяне на размера на въздушна възглавница в случай на наличен амортисьор вътре в пружината

Въздушните възглавници за монтаж в пружина с амортисьор, разполагат с централен отвор през който преминава стержена на амортисьора. Възглавницата заема мястото на оригиналния прахоуловител, като изпълнява и неговата функция!

При това изпълнение, необходимите размери са: А – В (в отворено състояние на пружината) за определяне височината на възглавницата.

ZSWE
tribeca-2

Отзиви от клиенти:

До налягане 1,5 атм. във възглавниците не се забелязва нарушаване на комфорта, в не натоварено състояние на автомобила, но вече разполагате с една идея повдигане 3-4см., значително повишаване на товароносимоста и повишено стабилизиране на превозното средство (в завои). Люлеещия ефект при превозни средства с висок център на тежестта (ванове, джипове, бусове) намалява значително!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СЕ ВЗЕМЕ РАЗМЕР А – В :

–В РАБОТНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ПРУЖИНАТА

–В ОТВОРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ПРУЖИНАТА

ЗА ДА СЕ ИЗЯСНИ, КАКЪВ Е ТОЛЕРАНСА ( ГОРНА И ДОЛНА ПОЗИЦИЯ ) НА РАБОТА НА АМОРТИСЬОРА И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА СЕ ПОДБЕРЕ НАЙ-УДАЧНИЯ РАЗМЕР НА ВЪЗГЛАВНИЦАТА СПРЯМО ЕФЕКТА КОЙТО ТЪРСИТЕ.

ОТЗИВИ ОТ КЛИЕНТИ:

ДО НАЛЯГАНE 1.5 атм. НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА НАРУШАВАНЕ НА КОМФОРТА, НО ВЕЧЕ РАЗПОЛАГАТЕ С ЕДНА ИДЕЯ ПОВДИГАНЕ (3-4см) , ЗНАЧИТЕЛНО ПОВИШАВАНЕ НА ТОВАРОНОСИМОСТА И ЗНАЧИТЕЛНО СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО ( В ЗАВОИ ) . ЛЮЛЕЕЩИЯ ЕФЕКТ ПРИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА С ПО-ВИСОК ЦЕНТЪР НА ТЕЖЕСТТА (ДЖИПОВЕ, БУСОВЕ, ВАНОВЕ) ИЗЧЕЗВА !

Начало > Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Пневматичните цилиндри или така наречените въздушни възглавници са допълнителни елементи в окачването, които се монтират в пружините на автомобила.

Инсталирането на система с въздушни възглавници в пружините на автомобила дава възможност за регулиране на височината с наличен товар и в същото време да съхраните комфорта на возене. Значително подобряване на стабилността на автомобила.Пневматични цилиндри (Пневмо окачване) за монтаж в пружина, предоставят възможност за    регулиране на характеристиките на задното окачване !  В зависимост от налягането в тях имате възможност да контролирате:

       

           ВИСОЧИНА !

.

       

           КОМФОРТ !

.

       

           ТОВАРОНОСИМОСТ !

.

       

           УСТОЙЧИВОСТ / СТАБИЛНОСТ !

.

Въздушните възглавници удължават живота на пружините и шок абсорбаторите (амортисьорите).

Предоставят защита от счупване на пружината на автомобила, тъй като поемат от напрежението приложено върху пружината.

Основната полза от въздушните възглавници е, че можете да регулирате налягането на въздуха, за да компенсирате натоварването. Това гарантира, че вашия товар е балансиран и осигурява по-добър комфорт и контрол. Когато товара се увеличава, можете просто да допълвате с въздух от монтиран на превозното средство компресор или от компресора на всяка бензиностанция… толкова е просто. Въздушните възглавници ще осигурят по-плавен контрол на вашия автомобил, ван, пикап, бус, или каравана. Проблеми причинени от тежки или неравномерни натоварвания, могат бързо да бъдат отстранени просто чрез добавяне или изпускане на въздуха и така имате по-безопасно превозно средство.

Бърз и лесен монтаж за 30 минути !

Необходими размери за определяне на размера на въздушната възглавница

-Вътрешен диаметър на пружината А – В

-Височината на пружината в отворено състояние С – D. (повдигнат на крик/подемник автомобил)

Ако вътре в пружината е налице мек тампон ограничител,  задължително се демонтира!

Ако вътре в пружината е налице твърд тампон ограничител, са необходими размери C – D

Шайбите които са налични в комплект, се фиксират на върха на твърдия тампон ограничител, по този начин се осигурява площта необходима на възглавницата. Препоръчително е при експлоатация на превозното средство с големи товари, да се монтира метална основа , която се подлага под гумената подложка и я предпазва от наранявания.

6

Трябва да се има в предвит , че размерите изнесени в характеристиките на възглавниците ,са в не надуто състояние на възглавницата! При подаване на налягане размерът на възглавницата, те първа започва да се увеличава !

Позиция на сервизен отвор (вентил) за подаване на налягане

– Странично разположен сервизен отвор

Варианта със странично разположение на сервизния отвор (вентил) е непретенциозен от към монтаж. Просто позиционирате сервизния отвор подходящо между витките на пружината. 

4

– Долен/Горен сервизен отвор 

Варианта с долна позиция на сервизния отвор е желателен в случаите когато е наличен отвор в носача на автомобила (гнездото на пружината в носача).

hhgff

Експлоатационния периодна въздушните възглавници е не по-малко от 100 000 км.

Свръх наляганията намаляват живота на въздушните възглавници!

Въздушните възглавници издържат налягания над 5 атм., но трябва да се има в предвид, че това са големи налягания за възглавници от този тип. При тях работните налягания са 1 – 2 атм.  с малки налягания се постигат големи ефекти, тъй като те не поемат цялата тежест, а са в помощ на пружините!

Сервизните отвори за подаване на налягане (вентилите) са идентични с тези на автомобилните гуми !

Въпрос от клиент: ” -Вентила няма ли да се притисне между витките на пружината ?”

 Отговор:   При наличие на възглавница, пружината не може да се свие до състояние в което да притисне вентила! 

Въпрос от клиент: “- Протрива ли се въздушната възглавница в пръжината ?”

Отговор: Не се протрива! Пневмобалона не се движи вътре в пружината. Когато започнете да подавате налягане възглавницата се раздува до момент в който витките на пружината я ограничат и тя не променя положението си!

Предлагаме на вашето внимание различни комплекти за контрол на налягането които ще улеснят максимално регулирането на налягане във възглавниците!

Разгледайте системи за контрол на налягането ТУК

За да поеме голямо натоварване превозното средство, трябва да е налице твърдо окачване, което в разтоварено състояние компрометира комфорта, а мекото окачване не може да поеме големи натоварвания. Чрез системите за контрол на налягането във всеки един момент можете да контролирате характеристиките на задното окачване! 

Какви натоварвания понасят ? Предлагаме различни дебелини на възглавниците съответно за различни натоварвания. 10мм, 12мм и 14мм, като по дебелостенните се използват предимно за товарни превозни средства… джипове , бусове . Наши клиенти ги използват за товари над 1.5 тона – 2.0 тона!

Разгледайте нашата галерия със снимки от нашите доволни клиенти ТУК

Определяне на размера на въздушна възглавница в случай на наличен амортисьор вътре в пружината

Въздушните възглавници за монтаж в пружина с амортисьор, разполагат с централен отвор през който преминава стержена на амортисьора. Възглавницата заема мястото на оригиналния прахоуловител, като изпълнява и неговата функция!

При това изпълнение, необходимите размери са: А – В (в отворено състояние на пружината) за определяне височината на възглавницата.

ZSWE
tribeca-2

Отзиви от клиенти:

До налягане 1,5 атм. във възглавниците не се забелязва нарушаване на комфорта, в не натоварено състояние на автомобила, но вече разполагате с една идея повдигане 3-4см., значително повишаване на товароносимоста и повишено стабилизиране на превозното средство (в завои). Люлеещия ефект при превозни средства с висок център на тежестта (ванове, джипове, бусове) намалява значително!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СЕ ВЗЕМЕ РАЗМЕР А – В :

–В РАБОТНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ПРУЖИНАТА

–В ОТВОРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ПРУЖИНАТА

ЗА ДА СЕ ИЗЯСНИ, КАКЪВ Е ТОЛЕРАНСА ( ГОРНА И ДОЛНА ПОЗИЦИЯ ) НА РАБОТА НА АМОРТИСЬОРА И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА СЕ ПОДБЕРЕ НАЙ-УДАЧНИЯ РАЗМЕР НА ВЪЗГЛАВНИЦАТА СПРЯМО ЕФЕКТА КОЙТО ТЪРСИТЕ.

ОТЗИВИ ОТ КЛИЕНТИ:

ДО НАЛЯГАНE 1.5 атм. НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА НАРУШАВАНЕ НА КОМФОРТА, НО ВЕЧЕ РАЗПОЛАГАТЕ С ЕДНА ИДЕЯ ПОВДИГАНЕ (3-4см) , ЗНАЧИТЕЛНО ПОВИШАВАНЕ НА ТОВАРОНОСИМОСТА И ЗНАЧИТЕЛНО СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО ( В ЗАВОИ ) . ЛЮЛЕЕЩИЯ ЕФЕКТ ПРИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА С ПО-ВИСОК ЦЕНТЪР НА ТЕЖЕСТТА (ДЖИПОВЕ, БУСОВЕ, ВАНОВЕ) ИЗЧЕЗВА !

Начало > Често задавани въпроси

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Пневматичните цилиндри или така наречените Въздушни възглавници са допълнителни елементи в окачването, които се монтират вътре в пружините на автомобила.

Инсталирането на система с въздушни възглавници в пружините на автомобила дава възможност за регулиране на височината с наличен товар и в същото време да съхраните комфорта на возене. Значително подобряване на стабилността на автомобила. Пневматичните цилиндри (Пневмо окачване) за монтаж в пружина, предоставят възможност за регулиране на характеристиките на задното окачване!  В зависимост от налягането в тях имате възможност да контролирате:

– Височина

– Товароносимост

– Устойчивост / Стабилност

– Комфорт

Въздушните възглавници удължават живота на пружините и шок абсорбаторите (амортисьорите).

Предоставят защита от счупване на пружината на автомобила, тъй като поемат от напрежението приложено върху пружината.

Основната полза от въздушните възглавници е, че можете да регулирате налягането на въздуха, за да компенсирате натоварването. Това гарантира, че вашия товар е балансиран и осигурява по-добър комфорт и контрол. Когато товара се увеличава, можете просто да допълвате с въздух от монтиран на превозното средство компресор или от компресора на всяка бензиностанция… толкова е просто. Въздушните възглавници ще осигурят по-плавен контрол на вашия автомобил, ван, пикап, бус, или каравана. Проблеми причинени от тежки или неравномерни натоварвания, могат бързо да бъдат отстранени просто чрез добавяне или изпускане на въздуха и така имате по-безопасно превозно средство.

Преимущества на Въздушните Възглавници

Въздушните възглавници предоставят уникални качества и ефекти в сравнение с всички други методи за регулиране на характеристиките на задното окачване. 

Преимуществото на въздушните възглавници са, че осъществяват регулирането чрез въздух което съхранява и увеличава комфорта, а не чрез твърда материя, (подложки между навивките на пружината) която нарушава комфорта.

Ще направим съпоставка между различните методи и очакваните и неочаквани моменти които съпровождат извършената манипулация. 

Повдигане на задница:

Най-често срещания метод за повдигане на задница на автомобил е чрез подложки под / над пружината. Най-бързо и лесно… комфорта се запазва, желаната височина е постигната , НО центъра на тежестта на автомобила вече е по-високо което компрометира стабилността на автомобила. В моменти които се налага автомобила да е стабилен, това може да е фатално! С въздушните възглавници това не е така. При въздушните възглавници височината на автомобила се увеличава с подаването на налягане. Т. Е. Колкото повече повдигате автомобила – Задницата се стяга и се постига дори по-голяма стабилност . Хубавото е ,че през това време пружината си работи абсолютно адекватно с което не влияе на комфорта по никакъв начин. По отзиви от клиенти които са монтирали въздушни възглавници на автомобили които са вече с поомекнали пружини споделят,че с налягания около 1.0 – 1.5 атмосфери във възглавниците ,поведението на автомобила се сравнява с това на чисто ново окачване!

Подсилване на задница:

Най-често срещаните методи за подсилване на задница са подлагане на всякакви твърди гуми и силиконови форми между навивките на пружината. До някъде ефективно , но движението на пружините на автомобила в неравности бива поемано от тези навивки на пружината които не са блокирани с подложки което води до скорошно чупене на краищата на пружината. Този метод значително нарушава комфорта! При въздушните възглавници ефектите са много по-благоприятни и дори защитават окачването на автомобила от големите товари защото въздушните възглавници поемат от напрежението приложено върху пружините!

Бърз и лесен монтаж за 30 минути!

Необходими размери за определяне на размер на въздушна възглавница:

-Вътрешен диаметър на пружината А – В

-Височината на пружината в отворено състояние С – D.    (повдигнат на крик/подемник автомобил)

Ако вътре в пружината е налице мек тампон ограничител,  задължително се демонтира!

Ако вътре в пружината е налице твърд тампон ограничител, са необходими размери C – D

Шайбите които са налични в комплект, се фиксират на върха на твърдия тампон ограничител, по този начин се осигурява площта необходима на възглавницата. Препоръчително е при експлоатация на превозното средство с големи товари, да се монтира метална основа , която се подлага под гумената подложка и я предпазва от наранявания.

Трябва да се има в предвит , че размерите изнесени в характеристиките на възглавниците ,са в не надуто състояние на възглавницата! При подаване на налягане размерът на възглавницата, те първа започва да се увеличава !

Позиция на сервизен отвор (вентил) за подаване на налягане

– Странично разположен сервизен отвор

– Долен/Горен сервизен отвор 

Варианта със странично разположение на сервизния отвор (вентила) е непретенциозен от към монтаж. Просто позиционирате сервизния отвор подходящо между витките на пружината.

Въпрос от клиент:  ” – Вентила ще се притисне ли между витките на пружината?”

Отговор:   При наличие на възглавница, пружината не може да се свие до състояние в което да притисне вентила! 

Варианта с долна позиция на сервизния отвор е желателен в случаите когато е наличен отвор в носача на автомобила (гнездото на пружината в носача).

Сервизните отвори (вентилите) са идентични с тези на автомобилните гуми

Въпрос от клиент: “- Протрива ли се въздушната възглавница в пружината?”

Отговор: Не се протрива! Пневмобалона не се движи вътре в пружината. Когато започнете да подавате налягане възглавницата се раздува до момент в който витките на пружината я ограничат и тя не променя положението си!

Експлоатационния период на възглавниците е не по-малко от 100 000 км.

Свръх наляганията намаляват живота на въздушните възглавници!

Въздушните възглавници издържат налягания над 5 атм., но трябва да се има в предвид, че това са големи налягания за възглавници от този тип. При тях работните налягания са 1 – 2 атм.  с малки налягания се постигат големи ефекти, тъй като те не поемат цялата тежест, а са в помощ на пружините!

Комплектите за подаване на налягане ви предоставят възможност бързо и лесно да регулирате характеристиките на задното окачване.

Предлагаме на вашето внимание различни комплекти които ще улеснят максимално регулирането на налягане във възглавниците

Разгледайте различни варианти ТУК

Комплектите за подаване на налягане ви предоставят възможност бързо и лесно да регулирате характеристиките на задното окачване.

За да поеме голямо натоварване превозното средство, трябва да е налице твърдо окачване, което в разтоварено състояние компрометира комфорта, а мекото окачване не може да поеме големи натоварвания. Чрез системите за контрол на налягането във всеки един момент можете да контролирате характеристиките на задното окачване! 

Какви натоварвания понасят ? Предлагаме различни дебелини на възглавниците съответно за различни натоварвания. 10мм, 12мм и 14мм, като по дебелостенните се използват предимно за товарни превозни средства… джипове , бусове . Наши клиенти ги използват за товари над 1.5 тона – 2.0 тона!

Разгледайте нашата галерия със снимки от нашите доволни клиенти ТУК

Определяне на размера на въздушна възглавница в случай на наличен амортисьор вътре в пружината

Въздушните възглавници за монтаж в пружина с амортисьор, разполагат с централен отвор през който преминава стержена на амортисьора. Възглавницата заема мястото на оригиналния прахоуловител, като изпълнява и неговата функция!

При това изпълнение, необходимите размери са: А – В (в отворено състояние на пружината) за определяне височината на възглавницата.

Отзиви от клиенти:

До налягане 1,5 атм. във възглавниците не се забелязва нарушаване на комфорта, в не натоварено състояние на автомобила, но вече разполагате с една идея повдигане 3-4см., значително повишаване на товароносимоста и повишено стабилизиране на превозното средство (в завои). Люлеещия ефект при превозни средства с висок център на тежестта (ванове, джипове, бусове) намалява значително!

Close Menu